The architecture


The building was completed in 1992 by the Reichen and Robert agency


The Museum: designed to blend into the Seine valley landscape

Philippe Robert and the Reichen and Robert agency, who designed the Grande Halle de la Villette, converted the Pavilion de l’Arsenal in Paris and the Halle Tony Garnier, produced a plan in 1992 that respects and enhances the typical landscape of the Seine valley with its fields, clumps of trees, orchards, terraces, flowerbeds, and hedgerows. The building follows the natural slope of the hillside, leaving only a few walls of beige limestone visible, together with terraces of heather that extend into the flower beds and hedges. Inside the building, a few bay windows face north over the hills of Giverny. This architectural approach has created a special atmosphere by playing on the different levels, subtly juxtaposing colors and materials, contrasting shadow and light, and generating interaction between interior and exterior. The atmosphere is a tribute to nature, so dear to the Impressionists, using an architecture that both respects and celebrates the natural world.


Flexible Spaces, Easy Walkways

Inside the building, the architects have worked particularly hard to ensure that "spaces for different purposes" can work hand in hand with each other, whether they are used for showrooms, conferences, concerts, reception areas or restaurant. The whole structure is organized around a large, bright hall, with three exhibition rooms to the left, where the stages are staggered to adapt to the sloping ground. They are designed to be as flexible as possible for hanging pictures. To the right, there is a walk-in restaurant that opens up to the outside with a large terrace. On the lower level, there is a conference room and concert hall that seats nearly 200 people. With its independent entrance, it can be used when the museum is closed. The interlinked spaces and ease of circulation help visitors "forget" the architecture; the entire design is crafted to help visitors concentrate on the content.

.